torsdag den 28. april 2016


Juli 1961 var kendte københavnere til stor nattefest arrangeret af Amager-Løverne til fordel for Red Barnets hjælpearbejde.
Det var forpremieren på filmen "Løgn og Løvebrøl" i Palladium, der blev optakten til det store velgørenhedsarrangement som efterfølgende bød på spisning og nattefest i Restaurant Giraffen, hvor man festede til klokken fem om morgenen.
Musikken var den tids populære Lisa Linds Orkester afbrudt af Jack Dailys festlige cubanske sangkvintet Hermanas Benitez' charmerende indslag.
Blandt de kendte kunne man se alt lige fra skuespillere, politikere til top erhvervsfolk. Og midt i det hele altså også kawamoto, som her ses danse med Lommer-pigen og filmstatisten, Ulla Larsen.

Indlægget her afspejler meget præcist den fantastiske evne han havde til at omgås folk. På det her tidspunkt har han været i landet i lidt over fem år, og havde udviklet et stort netværk, som kastede mange spændene opgaver udover kunstmaleriet af sig. Men i starten af 60'erne var hans malerarbejde stadig den primære levevej, og der blev sendt en del billeder afsted til gallerier og kunsthandlere.
Han stortrivedes i det københavnske natteliv, hvis miljø var inspireret af de store internationale natklubber...
Ingen tvivl om det var en tid der var sjov og festlig, men også kostede kræfter. Fest om natten og malerarbejde om dagen. Måske derfor han har solbriller på? Skjuler de mon nogle trætte øjne ;)

onsdag den 27. april 2016


Stille, men sikkert skrider mit arbejde med indsamling af oplysninger fremad.
Til tider kommer tingene dumpene udefra via henvendelser fra besøgende på bloggen, hvilket jeg er utrolig glad for.
Til andre tider, som nu, er det min egne fund fra aviser og ugeblade, der skal bære historien videre. Et langsommeligt arbejde, der giver stor glæde når der så endelig dukker et eller andet op fra dengang verden blev set i sort/hvid :)
Her til aften har jeg netop afsluttet gennemgangen af Billedbladet årgang 1959. Desværre uden noget som helst relevant fund i forhold til Kawamoto. Bestilling til yderligere en årgang er allerede sendt afsted til Statsbiblioteket, i håbet om bedre held i næste gang.

Jeg sidder stadig med mange små og store løse ender, og små bidder af en historie, som hen ad vejen skal samles til beretningen om Mitsuo Kawamotos forunderlige vej fra Japan til Danmark, og give historie og baggrund til de malerier, som har fundet vej til mange danske hjem op gennem 50'erne og 60'erne..

onsdag den 20. april 2016



Som lovet i indlægget den 15/4, bringer jeg her en gennemgang af avisartiklen fra 24 november 1955.

Det er vigtigt at bemærke, det er 21 årige Bente (Bess) Aars, som er artiklens hovedperson, idet hun var kendt som mannequin og cover girl på modemagasiner, og det var under hendes halvandet års ophold i Madrid hun møder og bliver gift med den (i Danmark) helt ukendte kunstmaler Mitsuo Kawamoto.

I artiklen kommer man omkring Bentes syn på livet og moden i det spanske, som naturligvis ligger noget fra det man kendte i Danmark.
Desværre kommer man ikke ind på hvordan de mødtes, eller hvad de ellers havde af oplevelser som par dernede, men artiklen rundes af med hendes bud på hvad de skal efter deres juleferie i Danmark slutter:

" - Hvorhen gaar Rejsen herfra efter jul?
  - Det er mit store Ønske at komme til at bo et Aars Tid i Paris, men herefter skal vi til Tokio, hvor min Mand skal have en Stilling inden for Diplomatiet. Jeg vil gerne se hans land, bo der og maaske arbejde der sammen med ham.
  - De har ingen Planer om at slaa Dem ned paa eet Sted?
  - Nej. Vi elsker at rejse begge to og vil blive ved saa længe der er muligheder for det.
  - Men hvad nu med eventuelle smaa Valby-Japanere?
  - De skal helst vente lidt endnu, selv om vi ærlig talt er vældig spændt paa at se Resultatet af denne sjældne Konstellation.... ".

Således afrundes interviewet, der meget sandsynligt også er den første danske omtale af Kawamoto i danske medier!
Som bekendt bliver deres omtalte planer aldrig realiseret, for de bliver hængende i Danmark, hvor de hurtigt bliver skilt, men stadig forbliver venner resten livet.



mandag den 18. april 2016


Yderligere to sjældenheder fra Kawamoto kommer hermed frem i lyset!

Øverst et motiv af noget jeg synes ligner en slags fyrretræ, malet på en masonitplade og er uden ramme.
Nedenfor en akvarel som forstiller en agurkeplante.
Den er lavet med samme teknikker, som det tidligere omtalte d. 9/3-16, med ferskenmotivet.
Bagpå sidder samme etiket fra glarmester/rammemager i Madrid, og jeg kan ikke tro andet end der findes flere andre i "serien" med frugt og grønt motiver.

Ses også bedre : HER


søndag den 17. april 2016


I 1980 blev denne børnebog udgivet.
Her blev Mitsuo Kawamoto brugt som medoversætter.

fredag den 15. april 2016


For en måneds tid siden havde jeg en god samtale over telefon med P.S. fra Fyn.
Anledningen var en mail, som han har sendt mig med en lille beretning, jeg gengiver i let redigeret form her:

"Jeg kendte " Mit", som han i det daglige blev kaldt.
Han kom til Danmark med tog direkte fra Madrid sammen med Bente Aars, som han var gift med. Bente blev i Madrid kåret som tyrefægternes dronning. Da de kom til København, fyldte billedet af de to forsiden af enten Ekstrabladet eller BT.
Jeg kan oplyse, at han var et meget sympatisk menneske. Hvordan det gik med ægteskabet, ved jeg ikke. Det kan udmærket være Bente, han har malet på et af billederne. Hun havde et stort flot rødt hår. Efter deres hjemkomst var hun ansat hos Georg Jensen på Strøget."

I løbet af vores snak, fik P.S. beskrevet nogle detaljer omkring det han kunne huske at have set i avisen dengang, og jeg valgte derfor at kaste mig ud i en jagt på at finde artiklen, da der også var en hvis sikkerhed på årstallet 1955.
Han mente det nok var Ekstra Bladet jeg først og fremmest skulle satse på, men efter en forgæves afsøgning af årgangen på microfilm, fortsatte jagten på B.T. i samme årgang.
Og det gav bonus da jeg nåede frem til 24 november!
Men var også kun lige på et hængende hår jeg fangede den rigtige forside, for den var nemlig slet ikke så iøjenfaldene som P.S. huskede det. Det var fordi jeg spottede ordene; Tyrefægternes dronning, som en del af en overskrift, jeg fik stoppet op i tide. Det store helsides opslag kom derimod på side 10, og svarede fint til det han kunne fortælle.

Som det ses på linket : HER er netop denne del af avisen desværre ikke særlig godt indscannet, og siden som er overbelyst, bliver svær at læse. Men jeg har også affotograferet gengivelsen af siderne på pc skærm med mobilen, og har her lidt bedre chance for at tyde teksten. Det vil jeg arbejde lidt med i de nærmeste dage, og vil naturligvis bringe historien videre her på bloggen.


onsdag den 13. april 2016


Jyllandsposten bragte ovenstående annonce i deres avis 29/5 - 1966.
Som det ses i eksemplet her, blev flere kunstnere præsenteret samtidig og udstillingerne blev arrangeret af lokale kunsthandlere, foreninger og gallerier. Man annoncerede i landsdækkende og lokale dagblade.
Da udstillingerne ofte var pladskrævende, brugte man bl.a.teatersale, forsamlingshuse og håndværkerforeningernes lokaler.
Malerierne blev naturligvis handlet kontant, men der kunne sagtens laves aftaler om afdragsbetaling.

Udstillingen hos Traktørstedet Pøt Mølle i Frijsenborg Skov (nær Århus), fremhæver jeg her, fordi jeg i april 2014 blev kontaktet af K.B.L. som boede på stedet fra 1960 og nogle år frem. Dengang nævnte hun at der blev holdt udstilling i den store spisesal og hun og et andet familiemedlem i den forbindelse hver modtog et maleri af Kawamoto som de stadig har og er glade for.

Sjovt at få den to år gamle historie sat sammen med annoncen jeg netop har fundet. Maleriet nedenfor er det som K.B.L. fik og har i dag.

Annoncesamling fra forskellige aviser kan ses : HER
Linket er også tilføjet i punktet "Malerisalg og priser" ude i højre side under "Kawamoto Biografi".


mandag den 11. april 2016


Det er et kæmpe gravearbejde, at komme nærmere historien om Kawamoto.
Jeg bruger en del tid på at trave gamle ugeblade og aviser igennem, som er tilgængelige via forskellige medier på Statsbiblioteket i Aarhus.
Ugebladene ligger indbundet og kan gennemses i læsesalen i deres fysiske form, mens aviser kan ses via Mediastream eller på microfilm.
Indtil videre er der dukket der lidt små-artikler om Kawamoto og annoncer om maleriudstillinger op. Når det er relevant, bliver det anvendt her på bloggen.

Senest har jeg gået helt målrettet efter en avisforside hos Ekstra Bladet, som en læser af bloggen har givet mig et tip om. Endnu har det desværre ikke givet resultat, men jagten fortsætter....


lørdag den 9. april 2016


Som nævnt andetsteds, aftog Kawamotos produktion af malerier i slutningen af 60'erne til fordel for andet arbejde. Han kom i forbindelse med mange store og små firmaer, der brugte ham som tolk ved forretninger med japanske firmaer. Både som egentlig oversætter af skrevne tekster, men også som deltager ved forretningsmøder og selskablige aktiviteter, hvor tolkning kunne være nødvendig.

I 1973-74 var han således på tolkeopgave, da Scan-Globe indgik en betydelig eksportaftale med det største japanske forlag "Kodansha" på 3-4 millioner kroner årligt.
Salget drejede sig om de på den tid helt nyudviklede globusser med indstillingsskalaer for længde- og breddegrader, der med en lysplet kunne lokalisere et hvert sted på jorden. Dertil hørte en bog med forklarende tekst og over 50.000 stednavne.

På billedet ses fra venste;  Scan-Globes adm. direktør Willy Schmidt, Kodanshas direktør Ninoru Fujita, marketing direktør Ulf Nygart og yderst til venstre angivet som tolk; Mitsuo Kawamoto.

torsdag den 7. april 2016


I forrige blogindlæg nævnte jeg min usikkerhed omkring Mitsuo's vej til til Spanien.
Det skyldes de forskellige, og til tider modstridende forklaringer i forskellige artikler, men en samtale med pårørende, har fået sat tingene lidt på plads.
Det viser sig at han faktisk forlod USA i forbindelse med rejsen til Spanien. Og rigtig mange ting viser han blev meget glad for at være der, hvilket jeg også vælger at tro, når man ser de utallige malerier, hvor motiverne i høj grad er spansk inspireret.
Han tager ophold i Madrid, hvor caféen Las Cuevas del Cafe de Sesamo, bliver omdrejningspunktet for hans sociale liv. Det er herfra billedet (21/1-55) er taget; oven i købet foran et vægmaleri han har malet.
Det er også i Spanien han møder en dansk pige, som han bliver gift med, og med hende går turen til Danmark i løbet af året 1955.

Hermed er arbejdet på et kommende indlæg under "Kawamoto Biografi" om tiden i Spanien gået i gang.
Samtidig har jeg fået en interessant henvendelse fra P.S. på Fyn, der har sendt mig på hårdt, men spændene arbejde i Statsbibliotekets arkiver. Her skulle der også gerne være stof til historien om den berejste og meget afholdte japaner.

Se billedet i større format : HER.